top of page

Víte, že existuje 7 druhů odpočinku? Odpočívejte skutečně efektivně! - 2. část

Pokud jste natrefili pouze na druhou část příspěvku, doporučuji přečíst předešlou první část, kterou najdete tady. :-)

 

V minulém příspěvku jsem nastínila, pro kolik lidí je těžké skutečně odpočívat. Možná, že někteří z vás objevili, že za odpočinek dosud považovali pouze spánek a relaxování u televize nebo knihy.


Pevně taky doufám, že jste zařadili jeden nový zvyk do vašeho každodenního života a jste o jeden další odpočinek bohatší, ať už je to kterýkoli z nich! :)


Jaké jsou zbylé 3 odpočinky? Jdeme na to! Opět ke každé kategorii najdete koučovací otázky, které vás donutí přemýšlet o svých návycích jinak.


 

5. Emocionální odpočinek

Ještě že tato kategorie spadla až do dalšího článku. Ale i tak se musím krotit, napsala bych totiž o tom klidně samostatný článek! (Tak počkat, proč vlastně ne? :D) Jsem optimista, ale my opravdu žijeme ve světě vyčerpávajících emocí. Tolik stresu, strachu, nazlobenosti, žárlivosti, smutku, lítosti. Máte ji všude kolem a někdy je opravdu třeba tohle nechat stranou. Jak na to?

  1. Obklopujte se lidmi, kteří vám dodávají energii. Pokud jsou kolem vás blízcí, se kterými se vždycky nasmějete, odcházíte ze schůzek namotivováni a plní energie, těmito lidmi si zkuste vyplnit co nejvíce vašeho kalendáře. - Se kterými lidmi se cítíte nejlépe? Kdy je znovu uvidíte?

  2. Dej si 15-ti minutový čas pro sebe. Pokud si řeknete, teď 15 minut udělám něco pro sebe, zjistíte že vás vždy napadne něco, co vám v této chvíli prospěje. Sprcha, káva, obličejová maska? To je jedno! Uděláte něco pro sebe, co si opravdu zasloužíte! - Vezměte list papíru a napište 10 věcí, kterých si na sobě vážíte. Vážně, hned teď!

  3. Vybijte energii. Chápu, že pokud člověk pociťuje únavu, motivace do cvičení je nulová. Ale! Taky jste zažili to, že když se trošku "přemluvíte" a jdete se jen na 15-20 protáhnout, tak je vám psychicky lépe. - - Jaký pohyb vám dělá dobře?

  4. Mluvte s někým. Pokud v sobě dusíte negativní emoce, nakonec bouchnete jako sopka. Dřív nebo později, znáte to. Nebojte se být zranitelní a mluvit s někým o tom, jak se cítíte. Jednak přítomnost blízkého člověka sama o sobě pomáhá, jednak mluvení nahlas tříbí myšlenky. Od toho jsme tu i my, koučové! :) - Pokud řešíte v hlavě jakoukoli otázku, zavřete oči a představte si, že naproti vám sedí/stojí člověk, který vám většinou dá skvělou radu. Vidíte ho? Opravdu si představte, co má ten daný člověk na sobě, jak je učesaný, jak se na vás dívá a jak voní. Zeptejte se ho na tuto otázku a počkejte co vám odpoví. Budete překvapení :).

 

6. Duchovní odpočinek

Nemusíte být věřící, abyste uvítali duchovní odpočinek. Stačí věřit pouze v to, že nás něco přesahuje, myslím naše samotné já.


Pokud vám je cizí meditace a podobné praktiky, zapojte se třeba do něčeho, co vás bude naplňovat a dávat vám životní smysl. Pokud například pomůžete lidem v nouzi (jakýmkoli), doufám že nelžu, ale každý se cítí být obohacen a spojen se smyslem bytí a lidskostí co v nás je.

Pokud vám tohle nic neříká, s radostí tuto pasáž přeskočte :-) Otázky pro vás: - Jaký dobrý skutek mohu dnes udělat? Komu mohu udělat radost? (i zcela zadarmo) - Pokud by všichni lidé měli možnost ti právě teď naslouchat, co by jsi řekl/a celému světu?





 

7. Sociální odpočinek

Tento odpočinek se dá pojmout různými způsoby. Jednak souvisí úzce s emocionálním odpočinkem, kdy je pro člověka velmi vysilující být v přítomnosti jinak nastavených lidí, než jste vy sami. Pro introverta může být vyčerpávající trávení mnoho času s hlučnými extroverty, pro optimisty zase čas s pesimisty a tak dále. Během sociálního odpočinku si zkrátka naplánujte čas s lidmi, kteří jsou na "stejné vlně" jako vy.


Druhým způsobem, jakým můžeme sociální odpočinek chápat, je se sociálnímu kontaktu na chvíli vyhnout. Já miluju lidi kolem sebe, kdo mě zná, tak ví, ale občas i nám extrémně společenským lidem přijde vhod si chvíli od všech odpočinout, nemluvit.


Třetí pohled stanovuje sama Dr. Saundra Dalton-Smith, která ví, které vlastnosti a emoce ji mnohdy přehlcují. Je soutěživá a cílevědomá a proto někdy potřebuje "break" a sejít se s lidmi, kteří takoví nejsou a ona si od těchto emocí může odpočinout. Funguje to jako brzda v autě. Je to vaše palivo, které je správné a cítíte že "jedete" naplno, ale ona brzda vám někdy pomůže netočit tak vysoké otáčky a pokochat se výhledem. Otázky pro vás: - Napište na papír 3 lidi ve vašem okolí, se kterými trávíte nejraději čas. Jaké 3 vlastnosti se vám na nich líbí? - Která vlastnost či emoce vám někdy leze na mozek? Jsem někdy až moc .... (doplňte). Kdo z vašeho okolí má tuto vlastnost / emoci zvládnutou na jedničku?


 

Věřím, že najdete ve svém životě více odpočinku, toho, který skutečně potřebujete. Teď už je to jen vás. :) Eli,

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page