top of page

Víte, že existuje 7 druhů odpočinku? Odpočívejte skutečně efektivně! - 1. část

Odpočívat v dnešní době umí opravdu málokdo. Pokud patříte k těm, co se cítí stále zahlcení prací, nic nestíháte a připadáte si neustále unavení, je tento článek přesně pro vás. Naučte se odpočívat jako profík!

 

Když se klientů ptám, jak odpočívají, často slyším buď tu horší odpověď, tedy že vůbec, nebo tu, že přeci spí nebo se na chvíli natáhnou k televizi. A světe div se, takoví lidé si připadají většinou stále unavení, což má za následek horší psychické rozpoložení, nesoustředěnost, prokrastinaci nebo problémy ve vztazích.

Pocit, že stále něco nestíháme, je pro naše tělo extrémně stresující (i když si to většinou nepřiznáme) a pokud v takovém režimu chceme setrvat dlouho, podepíše se to na našem zdraví a celkově pocitu štěstí v životě. Spousta lidí považuje odpočinek za "ztrátu času" - je to zbytečné, nejsem produktivní. Ale zamyslete se, znáte někoho, kdo je opravdový workoholik několik let a je opravdu šťastný? Já ne.


Jak tedy skutečně efektivně odpočívat?


Dle doktorky Saundry Dalton-Smith existuje 7 oblastí, ve kterých potřebujeme dobít baterky. Ano já vím, v první řadě je třeba si na odpočinek vyhradit čas a být v tom důsledný, což je opravdová výzva. Možná ale když si přečtete tento článek, napadne vás právě jedna věc, kterou můžete změnit už dnes a zařadit ji do každého dne. Třeba jen na pár minut.


Ke každému odpočinku najdete koučovací otázky, které vás mohou posunout ve vašich návycích! :)


 

1. Fyzický odpočinek

Ano, už jsme to zmiňovali, je to ten odpočinek, který nás napadne většinou jako první. Kvalitní spánek je důležitý pro různé funkce vašeho mozku. Zajišťuje větší koncentraci, duševní pohodu, lepší imunitu a dokonce zvyšuje vaši EQ, tedy emoční inteligenci. (Když jste unavení a podráždění, jen těžko si všimnete že váš kolega se něčím trápí a nemá svůj den.) Otázky pro vás: - Kdyby čas a vaše povinnosti nehráli roli, kolik hodin spánku by vám vyhovovalo? - Kolik hodin spánku v průměru máte teď? - Jakou jednu věc můžete udělat pro to, aby se ten rozdíl mezi vytouženým časem a realitou snížil?


 

2. Mentální odpočinek


Tak, tohle je ten těžší odpočinek. Vypnout hlavu. Na to není vypínač. (Kéž by!) Jak na to?

Za prvé, naordinujte si do své pracovní doby krátké pauzy - dejte si kafe (ale neusrkávejte ho u čtení emailů), běžte se projít na 5 minut ven a nadýchat se čerstvého vzduchu. Druhým skvělým způsobem je udělat něco, co by vás normálně nenapadlo. Jděte domů cestou, kterou jste nikdy nešli (určitě taková ještě je), udělejte něco spontánního, sedněte si do parku sami a pozorujte lidi okolo vás. Pusťte si hudbu a skutečně ji chvíli poslouchejte.


Otázky pro vás:

- Když zavřete oči a představíte si, že máte naprostý klid v duši, co děláte? Jak vypadá svět okolo vás? Co slyšíte? - Jak můžete naplánovat krátké pauzy v pracovní době, aby jste si je skutečně udělali? Na co se v těchto pauzách budete těšit?


 

3. Smyslový odpočinek


Víte jak moc ovlivňuje náš mozek světlo a zvuky? Překvapivá odpověď (fanfára), jistě že velmi. Spočítejte si, kolik hodin strávíte za počítačem a telefonem a kolik na přirozeném světle venku. Kolik zažíváte hluku při cestě do práce, v práci, doma. Už chápete? Mozek nevypne, všechno vnímá.


Otázky pro vás: - Máte přehled o tom kolik hodin denně sedíte před počítačem či telefonem? - Co vám přinese to, když na 30-60 minut odložíte telefon někam (nastavíte si minutku, cokoliv) a opravdu se na něj nepodíváte? - Co můžete dělat těch 30-60 minut denně místo toho?




 

4. Kreativní odpočinek

Pokud je vaše práce kreativní, vyžaduje inovativní myšlení a očekávají se od vás nové nápady, rozhodně kreativní odpočinek potřebujete. Běžte se projít a rozjímejte. Vezměte do rukou knihu, která vás inspiruje. Vytvořte si pracovní místo, kde vám bude skutečně dobře (obklopte se fotkami míst, které vás inspirují). Pusťte si hudbu, která vás inspiruje a na chvíli zavřete oči. Nové nápady pak přijdou jistě samy!

Otázky pro vás: - Jak vypadá vaše vysněné pracovní místo? Jak vypadá celý prostor, kolik je tam světla, jak vypadá stůl, co na něm leží, jaké obrázky vás obklopují, kolik je v místnosti květin? - Pokud nepracujete ve vlastní kanceláři či doma, jak můžete některé z těchto nápadů převést do reality kanceláře vašeho zaměstnavatele? - Jak se budete cítit, až tyto věci upravíte?


 

Další 3 druhy odpočinků s koučinkovými otázkami na vás budou čekat v dalším článku, který naleznete zde. Eli.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page