top of page

Jak si vytvořit nové návyky? Habit tracker zdarma!

Máte pocit, že na cvičení nemáte pořádně čas? Začít se zdravou stravou je děsná pruda, vstávat dřív se jeví jako nejhorší horor a najít si prostor pro seberealizaci a vzdělávání je úsměvné? Nemusí být. Stačí jen vědět jak na to!

Než se pustíme do zjišťování, jak vydržet dělat ty správné návyky a zbavit se všech zlozvyků, potřebujete si nejprve ujasnit své cíle. Bez toho to prostě nedává smysl - hned vám řeknu proč.


Často se u klientů setkávám s tím, že představa o tom, jak by měl výsledek vypadat, je někde v mlze. Klient vlastně neví, jak cíl konkrétně vypadá a neví jakými činnostmi se k němu má dostat. Mnohdy ani neví, proč vlastně tento konkrétní cíl chce a co mu to přinese. Pojďme se podívat, jak si cíle správně nastavit, abychom přišli na správné návyky, které nás k nim dovedou! :)


První velkou chybou, kterou při stanovování cílů děláme, je to, že nedodržíme tyto pravidla:

  • cíle nejsou konkrétní

  • nejsou měřitelné

  • nejsou reálné

  • jdou proti dalším cílům, které v životě chcete - jsou protichůdné

  • nemají časové ohraničení

Jak tomuto rozumět a vytyčit si opravdu správný cíl? Pojďme se podívat na každý z těchto bodů zvlášť.


1. Správný cíl je konkrétní.

Jak už jsem v úvodu nastínila, tohle není jednoduché. Když za mnou přijde klient a řekne mi, čeho chce dosáhnout, je mnohdy velmi obtížné dál tuto představu konkretizovat a rozvinout. Čím více se o to pokusíte, tím bude pro vás získat nový návyk snazší. Zodpovězte si sami na otázky: Co opravdu v životě chci? Proč to chci? Jaké činnosti mě k tomuto dovedou? Čeho se musím vyvarovat? Co mi to přinese, až to budu mít? Jak se budu potom cítit? Jak to bude v mém životě vypadat, až to tak bude? Jak to ovlivní mé okolí?


2. Cíle musí být měřitelné.

Že začnete jíst více zeleniny, nebo budete častěji číst opravdu jako definice nestačí. Co znamená více? Co znamená častěji? Definujte svůj cíl konkrétně, např. za 1 měsíc dokážu uběhnout 5 km. Každý den sním 1 kousek ovoce. Budete jasné, jestli jste návyk (cíl) dodrželi, nebo ne :).


3. Je váš cíl opravdu reálný?

Jasně, já mám také ráda výzvy. Ale odcamcaď pocamcaď. Vaše cíle a sny by měli být tvořeny s nohama na zemi. Opravdu dokážete za měsíc uběhnout maraton? Dokážete za rok přečíst 50 knih? Možná že ano, ale pokud si dáte takový cíl, který už za týden se bude zdát nereálný, bude to silně demotivační. Začněte s kratším časovým horizontem - je snazší si představit co zvládnu udělat za týden, než za 1 rok.


4. Cíle jdou proti sobě

Tento bod jsem již zmiňovala v mém minulém článku (viz. 3 nejčastější důvody, proč lidé ztroskotají na cestě ke svým cílům). Pokud si vytyčíte jakýkoli cíl v životě, ohlédněte se zpět, jestli tento nový cíl nenarušuje vaše hodnoty a cíle, kterých se držíte už nyní. Často setkávám s tím, že klienti chtějí investovat spoustu času do vzdělání, podnikání, cestování a zároveň trávit více času s rodinou. Hm. Mějte na paměti, že máme jen 7 dní v týdnu a 24 hodin denně. A na spánek prosím nezapomínejte.


5. Kdy cíl splním?

A nejen kdy, ale jak často budu dělat činnosti, které mě k němu dovedou? Máme zde ony zmiňované návyky. Pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme pro to něco obětovat a pravděpodobně začít něco dělat jinak, nebo naopak - přestat něco dělat (vyvarovat se svých zlozvyků). A na tohle mám pro vás velice jednoduchý a zábavný "recept"! :)

Habit tracker zdarma!

Skvělé, teď už jste zjistili, že vaše cíle dávají opravdu smysl a jsou správně nastaveny. Můžeme se vhrnout na to, jak opravdu dodržet návyky, které nás k nim povedou. Vytvořila jsem pro vás tzv. "habit tracker" který vám pomůže si nové návyky vytvořit. V nejedné knize se píše, že nový návyk vzniká (to znamená, že činnost pak děláme automaticky) 21 dní. To je necelý měsíc. To není zas taková hrůza, že?

Vytvořte si nové návyky snadno a rychle. Dejte zlozvykům sbohem!

Habit tracker je vlastně takový zaznamenávač nových návyků - dny, kdy se nám povedlo danou činnost, která nás vede k cíli splnit. A nebo také naopak! Habit tracker můžete pojmout i jako zabijáka zlozvyků a každý den si odškrtnout políčko, kdy jste tuto činnost neudělali (nekouřit, neutrácet zbytečné peníze, nekousat si nehty ...).


Tento nástroj mi pomohl vytvořit si spoustu skvělých návyků. Jednak jsem si díky němu uvědomila, co ještě potřebuji k tomu, abych lépe (rychleji) dosáhla cílů, kterých chci dosáhnout a jednak mi přišlo neskutečně motivační vybarvovat dny, kdy jsem danou věc dodržela. :-) Nastavila jsem si odměny za jednotlivé činnosti a celý proces byl vskutku zábavný. Měla jsem takovou radost, že se mi opravdu daří!


Podrobnější návod, jak habit tracker vyplňovat najdete přímo v něm, ale věřím, že každý z vás si přijde na ten nejlepší způsob vyplňování.


Tak na co čekáte? Šup s tímto ven na vaši lednici, stůl do kanceláře, nebo zkrátka tam, kde bude každý den na očích. Držím palce!


Stáhněte si habit tracker zdarma zde:

habit tracker
.pdf
Download PDF • 9.25MB

Eli.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page