top of page

Okamžité uklidnění mysli za 5 vteřin

Všichni známe situace, kdy se toho nashromáždí tolik, že jsme v řádném stresu. Většinou se v jeden den pokazí úplně všechno a když si myslíte, že už nic dalšího přijít nemůže – Hopla! Je tu další krizovka.

 

A tak se dostáváme do stresového módu, kde se nám nedaří normálně myslet, většinou neděláme nic, jen panikaříme. Úroveň stresu hodně souvisí i s prokrastinací. Čím více stresu máme, tím méně jsme schopni efektivně pracovat a místo toho vlastně neuděláme vůbec nic, či velice málo.

Souhlasíte, že v takových situacích by se nám vyplatilo mít v ruce nějaký trik, který by nás na místě hodil do klidu, abychom situaci lépe zvládli? (představte si virbl) Tadá! Já takový trik znám. Trvá pouze 5 vteřin, vážně. Ale nic není tak zadarmo, k těm 5ti sekundám je třeba se chvilku propracovávat, ale stojí to za to. Ten trik se jmenuje Silvova metoda.

Je velice jednoduchá, ale chce to také pořádný kus vůle a pravidelný trénink, abyste za 5 vteřin snížili svou úroveň stresu o 50 %. Než vám metodu popíšu, sedněte si, klidně zavřete oči a zaměřte se na svůj pocit stresu a neklidu v těle. Sami pro sebe si řekněte číslo 1-10, které určí míru vašeho subjektivního stresu. 1 znamená žádný stres, 10 naprosto šílený stres.


Začínáme.



Zavřete oči a očima zamiřte směrem vzhůru (jako byste se chtěli dívat nahoru, ale se zavřenýma očima). Začněte počítat (doporučuji nahlas) od 100 do 1.


Po cvičení zhodnoťte úroveň subjektivního stresu – jak se vaše číslo změnilo? Tento proces opakujeme 6 dní. Dalších 20 dní: počítáme pouze od 50 do 1, poté 10 dní: od 25 do 1. a poté 10 dní: od 10 do 1. Ano, bude to chtít trošku disciplíny, ale výsledek stojí za to! Další dny už nám bude stačit slíbených 5 vteřin – 5, 4, 3, 2, 1.

Každé počítání si pro sebe ukončete autosugescí, kterou si nastavte, jak vám bude příjemné, ale neměňte ji. Já používám tuhle „teď napočítám od jedné do pěti a bude mi mnohem lépe, budu úplně bdělá. 1, 2, 3, 4, 5“ a pomalu otevřete oči.



Pokud jste zaznamenali pokles už při prvním dnu tréninku a úroveň stresu vám klesla třeba o 2-3 hodnoty dolů, věřte, že na konci této cesty vám bude stačit pouze 5 vteřin.




Váš mozek bude naprogramován k tomu, aby vás uměl dokonale uklidnit, nebo alespoň snížit úroveň stresu tak, abyste mohli dále fungovat.


Věřím, že už vůbec ten rituál, kdy si na sebe uděláte každý den 1-2 minuty čas se na vás pozitivně podepíše. Teď už je to vás! 😊 Eli.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page