top of page

Jak si říct o zvýšení platu

Média nás masírují opravdu kvalitně. Nezaměstnanost roste, velká ekonomická krize šlape na paty, zvyšuje se inflace. Je čas si říct o zvýšení platu?

 

Důvodů, které vás vedou k zamyšlení, zdali si říct o vyšší plat, může být opravdu mnoho. Jste ve firmě už dlouho a máte pocit, že by vás měli lépe odměňovat. Děláte práci navíc, která vám postupně padá do klína, ale plat zůstává pořád stejný. Tíží vás finanční situace, ať už z jakéhokoli důvodu, a chtěli byste zkrátka více peněz. Určitě se najdou i další důvody.

Jak si říct o více peněz?


Znáte ten vtip? On: "Šéfe, chtěl bych přidat" Šéf: "Jasně, tak přidej."

Odhodlat se a jít za ředitelem či ředitelkou společnosti a říct si o vyšší plat chce kuráž, ale nutně to nemusí být takový strašák, jak byste čekali. Mám pro vás několik tipů, čeho se rozhodně vyvarovat a také rad a otázek zamyšlení, aby všechno klaplo a vy jste odcházeli s úsměvem na rtech. Jak na to? Čtěte dál!


1. Udělejte si řádnou domácí přípravu.


  • Zjistěte, v jakém rozmezí se pohybuje plat na vaší pozici v různých firmách. Tuto informaci snadno zjistíte na internetu. Nastavte si vlastní rozmezí, kde byste se rádi pohybovali. Např. pokud pracujete jako asistentka ředitele, zjistíte na internetu, že průměrný plat se pohybuje mezi 20-40 tisíci korunami. Připravte si vaši nejnižší hodnotu, kterou jste ochotni přijmout a mějte na paměti vaše rozmezí (např. 30-40 tisíc korun).

  • Nachystejte si seznam věcí, ve kterých jste firmě prospěšní, pomohli jste vydělat více peněz, nebo udělat zaměstnance spokojenějšími. Můžete taky vytisknout reference klientů, kterým jste pomohli vyřešit problém, napsali vám poděkování, jak si například váží vaší práce. Co se vám povedlo v poslední době? Uveďte konkrétní příklady, čísla.

"Šéfe, budu si brát hypotéku, potřebovala bych zvýšit plat." - Takhle rozhodně ne!

Podobné argumenty si prosím nechystejte. Vaše důvody jsou v této chvíli pro vašeho zaměstnavatele naprosto irelevantní. Vašeho nadřízeného bude zajímat pouze to, proč se vyplatí do vás více investovat.


  • Načasování je klíčové. Naplánujte schůzku s šéfem či šéfkou ve vhodnou dobu. Pokud se zrovna řeší ve firmě nějaký průser, nedaří se, nebo se vrátil šéf z dovolené a neví kde mu hlava stojí, pár dní vyčkejte.

  • Nacvičte si rozhovor. Zní to jako klišé, ale pokud si argumenty řeknete párkrát dopředu, buďte si jistí, že se budete cítit poté mnohem sebevědoměji. Moje rada - zavřete oči a představte si reálný scénář, jak to bude vypadat. Ale! Představte si tu nejlepší možnou variantu, kterou byste chtěli. Během scénáře vás napadne možná spoustu dalších skvělých argumentů, proč by měli zvýšit plat zrovna vám.


 

2. Máme hotovo? Jdeme na věc!

Máme sjednanou schůzku, jsme připraveni. Jak začít rozhovor?

  • Buďte optimističtí a přátelští. Energie, která z vás vyzařuje, má na rozhovor velký vliv. Hoďte na sebe to nejlepší oblečení, ve kterém se budete cítit sami sebou a před schůzkou udělejte pro sebe něco, co vás potěší (káva, zavolat někomu blízkému).

  • Začněte mluvit o tom, proč pro firmu rádi pracujete a co vás těší. Vypálit hned ze startu, že chcete zvýšit plat proto a proto by bylo unáhlené. Zahajte schůzku tím, že byste si rádi popovídali o působení ve firmě, co vás na práci baví, co jste se za tu dobu, co tam jste, se naučili.

  • Ptejte se Otázky značí zájem. Ptejte se šéfa či šéfky na to, jaké s vámi má plány, kam firma roste, co se v budoucnu chystá. Jaké jsou teď priority?

  • Začněte s vaší přípravou a ukažte zaměstnavateli, co se vám v poslední době podařilo. Řekněte mu/jí, co vás na této cestě bavilo, co vás posouvá dál a co byla pro vás velká výzva, kterou jste zvládli nakonec vyřešit. Poděkujte případně za příležitosti a zodpovědnosti, které jste dostali na starost.

  • A teď teprve jdeme k platu. Je jasné, proč jste za ředitelem či ředitelkou přišli. Teď je čas to vypálit :) Na základě vašich argumentů už bude teď jednoduché říct, že byste rádi za své úspěchy dostávali vyšší plat. Pamatujete si své rozmezí? Je důležité hlavně proto, že zaměstnavatel vám může říct přirozeně, že vám přidá na tu nejnižší možnou částku kterou říkáte (v našem případě to bylo 30 tisíc).

Vaše další otázky potom můžou znít: Co mohu udělat proto, aby se ta částka dostala výše? Jaký obrat musím firmě přinést abych dostal/a vyšší plat? Mohu přijmout ještě více zodpovědnosti, abych mohl/a dostat vyšší plat?

Většinou se rozhodně důvod a práce najde, aby zaměstnavatel prověřil vaši šikovnost a proaktivitu a vy jste mohli získat plat, který si skutečně zasloužíte. Podpořit vyšší částku můžete i tímto způsobem: "Očekávám od vás zvýšení platu na 30 tisíc dle mých nových zodpovědností, které mám na starosti, ale moje představa je okolo 35 tisíc." Opět vašeho šéfa či šéfku se donutíte zamyslet a prodiskutovat nové možnosti.

Nikdy se neporovnávejte s vašimi kolegy. "Ale vždyť ona dělá na stejné pozici za stejné peníze a nedělá nic."

Tento přístup vám schody do nebe nepostaví. Zaměřte se pouze na sebe. Ukažte, že jste týmový hráč, který naopak umí ostatní kolegy podpořit a podat jim pomocnou ruku, když je třeba. Lidské hodnoty hrají stejnou roli jako vaše profesní dovednosti. Zůstaňte skromní.


 


3. Co dělat po ukončení pohovoru.


Řekli vám ano? Gratuluji! Podělte se se svou rodinou a přáteli, jak se vám to povedlo. :) I pro ně to mohou být cenné informace!

Nebuďte zklamaní, pokud váš šéf/šéfka řekne ne. Vyslechněte si důvody, proč vám nechce zvýšit plat a zamyslete se, zdali můžete pro to udělat do budoucna více. Vyslechněte si, zdali by pro vás třeba nebyla ve firmě jiná pozice, která by byla lépe placená, nebo pokud je pro vás plat klíčový a v dané firmě jste dosáhli stropu, poohlédněte se po nových příležitostech.


Pokud vám nenabídli vyšší plat, domluvte si rovnou další schůzku, kde to můžete znovu se zaměstnavatelem probrat. Nebo, pokud váš šéf/šéfka vám nezvedli plat kvůli dané situaci ve firmě, zeptejte se jich, kdy očekávají zlepšení a zdali se za nimi můžete znovu stavit probrat toto téma a kdy. Nevzdávejte se!

Pokud chcete získat vyšší sebevědomí, zbavit se strachu z pohovoru nebo zjistit, kde leží váš potenciál. Navštivte kouče, který vám pomůže se na situaci skvěle připravit a vy tak získáte maximum.


Svou hodinku si můžete objednat zde.

Vaše Eli.





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page