top of page

3 nejčastější důvody, proč lidé ztroskotají na cestě ke svým cílům

Každý z nás má v životě různé cíle, kterých chceme dosáhnout. Někomu se daří těchto cílů dosahovat dříve, někomu později a někdo to zabalí hned ze startu a vrací se stejnou cestou zpět. Jak zaručit úspěch?

Existuje spousta důvodů, proč naše cíle nevyjdou. Pro něco se rozhodneme a potká nás v každodenním životě spousta překážek. Například, někdo chce dostudovat vysokou školu, ale pak zjistí, že skloubit školu s rodinou a prací je téměř nemožné.


Já vám dnes chci ale představit 3 důvody, které nám překáží dosáhnout toho, čeho chceme, a vychází jen z našeho myšlení. A ta dobrá zpráva je, že naše myšlení jde v těchto případech „přeprogramovat“.

Co nám tedy nejčastěji brání?


1. Strach

„Největší chyba, kterou v životě můžete udělat, je mít pořád strach, že nějakou uděláte.“


Strach je ničitel snů. Když už nás napadne skvělý nápad, začnou nám v hlavě tančit čerti. Co když neuspěju? Co když tohle nedokážu? Co si o tom budou myslet ostatní?


Určitě jste zažili situaci, kdy jste se chtěli do něčeho pustit, udělat změnu a někdo z vašeho okolí vám dal „skvělou“ radu, že je to moc riskantní, není to dobrý nápad, nebo zkrátka cokoliv z jeho pohledu, co vám sny poslalo k ledu.


Pamatujte si, že všechny revoluční nápady byly považovány ze začátku za šílené. Waltu Disneymu se také vysmáli, že mluvící myš nebude nikoho zajímat.


Strach ze selhání je věc druhá. Přijměte možnost, že se vám něco nepovede. I Thomas Edison řekl – "Našel jsem 10 000 způsobů, jak to fungovat nebude." Buďte trpěliví a odpusťte sami sobě, že všechno nevyjde hned na jedničku.


Posledním častým důvodem strachu je strach ze změny. A je to naprosto přirozený strach, protože vystupujeme z komfortní zóny. Přijměte myšlenku, že změna je růst a posun vpřed. Nemusíte hned dělat sedmimílové kroky. Začněte pomalu a zjistěte, zdali jsou změny v souladu s vámi.


2. Cíle nejsou skutečně vaše cíle

Jsou vaše přání a sny opravdu vaše? Nesnažíte se náhodou plnit cíle, které vám nastavil někdo jiný, nebo se zkrátka od vás očekávají? Také se může stát, že vaše cíle spolu nehrají a mohou být dokonce v rozporu. Například si dáte předsevzetí, že chcete vydělávat více peněz a zároveň být také více se svou rodinou. Větší výdělek znamená investovat více času do vzdělávání, více práce a neméně energie. To asi s rodinnou pohodou nebude moc ladit.


Potřebujete si stanovit všechny cíle tak, aby mezi nimi panovala harmonie. Aby jeden navazoval na druhý a společně šly ruku v ruce k tomu, co je pro vás nejdůležitější.


A především, přesvědčte se o tom, zdali je to to, co chcete vy.


Položte si následující otázky: - Co opravdu v životě chci? - Co mi to přinese, až to budu mít? - Jak souvisí tento cíl s mými hodnotami? - Jak bude můj život vypadat, až toho dosáhnu?


3. Vyžaduje to spoustu úsilí a energie

Pokud lidé překonají strach a jsou si jisti svým cílem, máme tady poslední nejčastější důvod, na kterém to může ztroskotat. Vyžaduje to totiž spoustu úsilí a energie.


Jak zůstat motivován, když vidíte tu horu práce před sebou?


Motivace vychází z úspěchu. Pokud se nám něco povede, žene nás to dopředu, nemám pravdu?




Rozdělte si cíle na cíle dílčí, kterým ideálně dejte časový rámec. Ke každé „metě“ si dejte odměnu, která vás bude skutečně motivovat.


Například si dáte za cíl jíst zdravěji. To je velmi obecné. Jak by váš jídelníček měl vypadat za jeden rok? Co tím získáte? Jak se budete cítit?

Pokud překonáte strach, cíl bude opravdu vaším rozhodnutím a půjdete do toho, rozdělte si cíl na dílčí cíle – jaká bude první meta? Kdy bude dosažena? Je tento cíl reálný? Co potřebujete k tomu, abyste ho opravdu splnili?


Dejte si ze začátku jednodušší cíle a postupně si dávejte větší výzvy. Budete mít obrovskou radost z toho, že se vám daří vystupovat z komfortní zóny postupně, místo skokem do neznáma. Odměňte se. Stále bádáte nad tím, jak vůbec začít? Koučink pro vás bude skvělým nástrojem, jak cíl specifikovat, ujasnit si priority, překonat strach a přijít na to, co má být prvním krokem.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page