top of page

10 důvodů, proč navštívit kouče


Ne, tohle nebude článek, který byste asi našli někde v Cosmopolitanu. 10 skvělých důvodů, které vám stejně nic neřeknou, ani nepodnítí cokoliv opravdu podniknout. Tohle je článek založený na zkušenosti, co mi koučink skutečně přinesl a co by mohl přinést i vám.




Koučink je pro nás stále ještě něco nového a spousta lidí (dovolím si říct většina) neví, co si má přesně pod koučinkem představit. Přináším vám 10 jednoduchých bodů a vysvětlení, v jakém směru mi koučink pomohl a proč je to pro mě vždy volba č.1, když se chci cítit lépe, chci učinit změnu nebo se jakkoliv ve svém životě posunout.



 

1. Koučink je rychlý.

Tohle byl pro mě nejsilnější argument. Kdo z nás má skutečně trpělivost investovat spoustu času do nějakého problému, aby se posunul, tam kam chce? Anebo jinak, dejte mi za pravdu. Kdykoli zabředneme do toho, že chceme něco začít řešit (zlepšit se v něčem, vyřešit konflikt jednou pro vždy apod.) napadne nás tisíc překážek a důvodů proč to nejde, „že je to na dlouho“ a bude to chtít spoustu času a energie. A teď přichází kouč, který vám tohle dilema a cestu vykreslí i v rámci pár minut, hodiny. Během těchto chvil dochází tzv. „aha“ momentu, kdy získáme zcela jiný pohled na situaci, který by naše hlava jen tak nevymyslela. Právě změna pohledu díky kouči je klíčová pro jeho rychlost a účinek.


 

2. Chceme něco změnit, ale vlastně nevíme co.

Mluvím vám z duše, když se cítíte tak nějak ve svém životě ztracení? Máte pocit, že je něco špatně ale vlastně nevíte co? Já sama jsem zažívala období, kde se tím životem spíš plácáte, než abyste skutečně něco dělali a měli z něho radost. Nebo se to může týkat něčeho specifického – např. komunikace s partnerem nebo cvičení – stále zkouším nové věci, ale nic nepomáhá, výsledek je vlastně pořád stejný.


Tajemstvím je, že si spousta lidí jen myslí, že ví, co opravdu chtějí. Špatně se to přiznává, ale v našem šíleném koloběhu, v presu a při tlaku sociálních sítí je naše vědomí zkreslené a náš opravdový cíl je zastřen někde v mlze. Kouč umí tyto cíle rozklíčovat podle spousty kritérií, aby „toto opravdu chci“ vycházelo z vás a ne z nátlaku okolí nebo z vaše svědomí „asi bych tohle měl chtít“. Když si cíle vykreslíte opravdu tak, jak opravdu chcete, cesta k nim bude mnohem snazší a motivovanější.


Pro představu, pro mě třeba bylo cílem být opravdu v životě šťastná, ale až díky koučinku jsem si dokázala představit a nastavit, co přesně to pro mě vlastně znamená. Uvědomila jsem si, jak to bude přesně vypadat, až to tak bude (to je opravdu úžasná motivace to mi věřte), jak mě to změní a jak to ovlivní mé okolí. Ta cesta je najednou bez mlhy, je velmi klikatá a příkrá, ale kouč vám pomůže obout si ty správné boty a vydat se hrdě na cestu.


 

3. Nevíme, co máme dělat dřív.

Možná se nacházíte ve stavu, kdy už cítíte, co musíte udělat. Možná také chcete tak nějak překopat celý svůj životní styl, změnit práci a začít na sobě pracovat. Jenom z té představy z toho, co všechno budete muset udělat, se vám pravděpodobně svírá žaludek a točí hlava. Čím začít? Jak to mám sakra stihnout?


Kouč během sezení či několika sezení vám pomůže nastavit plán, který nebude nijak stresující ani nátlakový. Zjistí vaše možnosti (časové, fyzické i psychické) a dle nich si sami nastavíte plán, který vás bude bavit plnit a motivovat jí kupředu. Ze své zkušenosti mi koučink pomohl skloubit velkou změnu v osobním životě i změnu zaměstnání a vykročit dopředu s novým podnikáním. Bez kouče bych se teď možná stále plácala někde v začátcích.


 

4. Kouč je nejlepší posluchač.

Samozřejmě, že tento argument můžete použit i pro jakéhokoliv terapeuta, přítele či rodiče. Mě ale překvapilo, kolikrát mě koučka chytla přímo za slovo a zeptala se mě, proč jsem řekla zrovna tohle. Tyjo, no vlastně, to je totiž to klíčové! Myslím, že už jste několikrát slyšeli, že „vypovídat se“ také pomáhá, protože člověk řekne věci nahlas. Ano, ale kouč to posune na zcela novou úroveň, doptává se na to, co přesně to pro vás znamená a tím vám pomáhá lépe vykreslit to, co opravdu chcete.


 


5. Koučink probíhá i na úrovni nevědomí.

Techniky NLP, které vám určitě přiblížím v jiném článku dovolují koučovi získat mnohem více než „obyčejným“ rozhovorem. Cvičení a metody, které využívá v rámci NLP, jdou za hranu našeho vědomí a tím dokáže získat opravdovou podstatu. Jak to funguje? Spoustu přirozených myšlenek potlačujeme v nevědomí a koučink je umí dostat na povrch. Například jsem takto přišla na to, co všechno je spojené s mým ženstvím, co mě dělá opravdu ženou a jak se chci cítit ve svém těle. Takové koučování nazývám možná intuitivním, kdy klient někdy sám nevěří tomu, „co z něj vylezlo“ a uvědomuje si souvislosti nebo možnosti, které předtím nikdy neviděl. Jedná se o neuvěřitelný (krásný) prožitek, který si budete dlouho pamatovat.


 

6. Koučink je orientovaný na budoucnost.

Tady je třeba říci, že koučink není pro všechny. Rozhodně nechci hlásat, že všem koučink přispěje a udělá svůj úžasný výsledek. Koučink se liší například od klasické psychologické terapie tím, že se nezaměřuje na minulost, ale na budoucnost. Pro tento přístup musí být naladěn i klient, který s touto filozofií rezonuje. Koučink pomůže všem, kteří jsou skutečně motivovaní něco změnit. Nepomůže těm, kteří mají „blok“ a tvrdí, že jim stejně nic nepomůže, nebo s tím nechtějí něco dělat. Se mnou hned rezonovalo to, že jsem si mohla vizualizovat, jak to bude vypadat, až to bude super, až to bude všechno hotové. Jak na sebe budu pyšná, co mi to všechno přinese. Pokud mám takto nastavenou mysl, koučink přirozeně povede správným směrem a urychlí výsledky.


 

7. Koučink vede k odpovědnosti.

Koučink učí klienty jednu dle mého zásadní věc – odpovědnost. Vztah kouče a klienta je založen na tom, že kouč hraje roli, která na sebe nepřebírá žádnou zodpovědnost. Klient má život ve svých rukách a brzy pochopí, že kouč za něj nic nevyřeší, pouze mu ukáže cestu. Tato osvěta i mě přinesla kuráž v tom, že jsem si sama uvědomila, že opravdu není na co čekat, že nedělám kroky kvůli někomu jinému (něco jsem slíbila apod.) ale jen a jen pro sebe. Věřte, že výsledky koučinku jsou poté pouze za vámi a váš pocit sebehodnocení a sebevědomí rapidně naroste. Vy jste odpovědní za všechna rozhodnutí, za všechny kroky a tudíž slavíte váš vlastní úspěch, pokud dojdete tam, kam jste chtěli.


 

8. Koučink umí řešit témata, která by vás možná ani nenapadla.


Už jste o koučinku trochu slyšeli? Možná tak jako já jste o něm četli třeba ve firmách, kdy se koučují zaměstnanci, ředitelé firem a řeší se výkonost a efektivita. Možná byste odhadli, že člověk, který hledá nový smysl života, nový obor zaměstnání nebo se snaží dát do formy, vyhledá kouče.


Koučink ale umí řešit opravdu vše, včetně třeba konfliktu mezi dítětem a rodičem, bolestivou menstruací, strachu z výšek, nebo jak vydělat první milion. A to za velice krátký čas a velmi efektivně. Já jsem otevřela téma ženství, kde jsem měla velice specifické téma a našla najednou tři nové cesty, jak dojít k mému vytouženému cíli. A to zkoumání cest mě neskutečně baví, z každé si něco odnesu.


 

9. To, co jste vždycky chtěli leží za hranicí vaší komfortní zóny.

Už žádné nedokončené výzvy a předsevzetí. Vždycky ztroskotáme na tom, že naše nadšení a motivace krachne, když se výzvě postavíme čelem a vidíme konec své komfortní zóny. Začnu až zítra. První asi ještě udělám raději tohle a pak možná to časem půjde. Na tohle nemám, tohle nikdy nedokážu, to si neumím ani představit. Na tohle jsem mladá. Na tohle jsem stará … Kouč vás přesvědčí o opaku. Sami si uvědomíte, že si tyhle překážky a pomyslnou čáru své zóny si malujete jen ze svého zbytečného strachu nebo kvůli stereotypům. Kouč mi ukázal, že překročit tyto pomyslné čáry vůbec není tak děsivé, jak by se mohlo zdát. Je to jako byste si říkali, že nikdy neuběhnete 5 km, ale pak zjistíte, že pravidelným tréninkem můžete zaběhnout maraton, když budete chtít. Že to jen bude chvíli trvat, chce to správné boty a dobře jíst a spát. Kouč vám přesně dokáže rozklíčovat, co jsou ty vaše pomyslné správné boty, jak často běhat a co jíst, aby se vám běhalo co nejlépe.


 

10. Koučink ze mě udělal lepšího člověka

Zní to moc samolibě? Omlouvám se, ale je to tak! Obdivuji všechny z vás, co tento článek čtete. Vás, kteří na sobě chtějí pracovat, přemýšlí nad sebou a nad tím, jak svým chováním ovlivňují jak své štěstí, tak štěstí ostatních kolem sebe. Koučink mě nakopl jen nad sebou nepřemýšlet, ale opravdu něco dělat. Udělal ze mě člověka bohatšího o spoustu zkušeností o svém já, jak se sebou pracovat, jak se motivovat, jak zlepšit time-management (to byl fakt oříšek!). Koučink mě naučil si sebe více vážit, dávat sebe na první místo, ale nebýt sobecká. Učí mě vlastně všemu, co sama chci, v čem vidím svůj potenciál a co mě činí šťastnou a spokojenou.

Emm, asi jdu zavolat své koučce a domluvit si další datum hned teď! :)

Vaše Eli.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page